Cazare in Sighisoara - Sighisoara, Dracula, Vlad Tepes

Sighisoara, Str. Libertatii 41
Romania, jud Mures
+40 722 490 003
office@hotelgia.ro
Despre noi Servicii Camere Tarife Galerie foto Contact Sighisoara Rezervari Tur virtual
Meniu
Excursii si tabere
Clienti
Aprecieri clienti
Festivalul de arta medievala
Istoricul Pensiunii Gia
Oferte Speciale
Newsletter
Evenimente
•Sighisoara Blues Festival
Festivalului International de Blues de la Sighisoara se va desfasura intre 25-27 februarie, 2010. In  cele  3 zile ale festivalului, recitalurile  vor  incepe de la orele 19.30 si  cuprind 2 concerte pe seara a cate 80 de minute. Vor fi prezente  nume de varf ale blues-ului din Europa si din America.
•Zilele Orasului Sighisoara
Organizat de Primarie, evenimentul are program diversificat si cuprinde: conferinte(despre istoria, respectiv patrimoniul istoric si cultural al orasului medieval), expozitii de fotografii si picturi cu teme legate de Sighisoara,intreceri sportive si program folcloric.
•Noaptea Muzeelor - Muzeul de Istorie
Poate cuprinde vizita gratuita la Muzeul din Turnul cu ceas, procesiuni ale copiilor(ce desfasoara program de cintece si poezii in cetate si sunt imbracati in spiridusi),papusi gigant(de 3 m.),expozitii, concert al fanfarei din oras, piese de teatru etc.
•Festivalul FolkART
Se desfasoara  pe platoul Vila Franka( un loc frumos de unde se vede intreaga Sighisoara) si, pe linga recitalurile unor nume consacrate, are loc un concurs de interpretare la care sunt invitati sa se inscrie tineri talentati, dornici de afirmare.
•Festivalul Sighisoara Medievala
•Festivalul de Muzica Academica
Cuprinde cursuri, prelegeri si concerte  tinute  atit   de muzicieni de mare prestigiu intenational cit si de tineri foarte talentati si valorosi. Dealtfel, Sighisoara  are o traditie in desfasurarea de concerte, cu mai bine de un secol in urma, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in orasul medieval  au concertat Johannes Brahms si marele violonist austriac Joseph Joachim.Toti cei care iubesc muzica buna se pot bucara de armonia muzicii clasice.
•Festivalul ProEtnica
Centrul Educational Interetnic pentru Tineret. Timp de citeva zile (de obicei 10), in luna august, Pro Etnica ofera sighisoarenilor si turistilor in program variat in care, cele aproximativ 20 de comunitati participante(germani, maghiari, italieni, rusi, lipoveni, croati, evrei, slovaci, cehi, ucraineni, polonezi si altii) ofera un program variat constind in: dansuri, muzica, teatru de papusi, mese rotunde si prelegeri, expozitii, standuri de prezentare si vinzare a unor obiecte facute de mesteri populari, filme documentare, sesiuni de informare si chiar un bal interetnic. Totodata, in fiecare seara a Festivalului au loc concerte ale unor trupe si artisti renumiti (in 2008 au fost Hara, Desperado, A.G. Weinberger).
•Festivalul Fanfarelor
Atat turistii care viziteaza Sighisoara cit si localnicii vor putea urmari mini recitaluri sustinute de fanfare din Romania  si din alte tari, vor putea vedea defilarea prin centrul orasului si patricipa la concertele desfasurate in Piata Cetatii.
•Festivalul Sighisoara Muzicala
Cuprinde concerte sustinute atit de sighisoareni cit si de nume consacrate.
       Despre Sighisoara

       Sighisoara, mentionata pentru prima data la 1280 sub denumirea de Castrum Sex, a fost considerate- in epoca medievala- drept una din cele mai greu cuceribile cetati din Transilvania.
       Centura de fortificatii consta dintr-un zid lung de 930m si inalt de 4m, in epoca medievala unele portiuni au fost suprainnaltate pina la 14-15 m.
       Pentru a intari cetatea au fost construite mai multe turnuri, unele din ele avind bastioane destinate tragerii cu artileria, in prezent se mai pastreaza 9 turnuri si o mare parte din zidul de aparare.
Turnurile (si portiunea de zid de la un turn la altul) au fost intretinute si aparate de membrii breslelor care le-au ridicat.
       Turnul cu Ceas - sau turnul portii - cea mai reprezentativa constructie a Sighisorii-a functionat ca Primarie si Tribunal al orasului medieval - de altfel, cele doua figurine de linga marele ceas (care reprezinta Dreptatea si Justitia) impreuna cu cele patru turnulete ale acoperisului anuntau ca orasul beneficia de autonomie judiciara, deci putea sa aplice pedeapsa capitala. Construit prima data in sec XIV,  Turnul  cu ceas  a cunoscut numeroase refaceri necesare datorita incendiilor sau atacurilor asupra Cetatii. Forma  actuala  a acoperisului dateaza  din 1894 cand vechea invelitoare a fost inlocuita cu tigle multicolare smaltuite, ce ii dau o nota originala.
       Astazi Turnul cu ceas-avind o inaltime de 64m - este   muzeu si cuprinde  marturii ale trecerii timpului pe aceste meleaguri, in parte de sus a lui este  mecanismul ceasului care se remarca atat prin sistemul revolutionar, pentru  vremea cind a fost facut ,  cit si  prin  figurinele sale ce  reprezinta zilele saptaminii, Tobosarul-pentru ora exacta-, Calaul orasului, Pacea, Dreptatea (legata la ochi) si Justitia. Dealtfel, daca veti veni la Sighisoara, o sa-l intilniti pe tobosarul cetatii- insotit, probabil, de un lancier si doua domnite-, cel desemnat de Primarie  sa intimpine turistii si sa-i orienteze spre atmosfera de acum citeva secole. Imbracat in hainele  medievale el colinda  stradutele cetatii  cu toba in brate si ureaza turistilor ? bun venit?(in limbile romana, maghiara, germana, engleza, char si japoneza). Totodata, anunta  evenimentele care vor avea loc in ziua respectiva si incheie fiecare prezentare cu deja cunoscutul ?am zis!? .
       Alte turnuri(doar noua s-au pastrat pina in present): Turnul Barbierilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Giuvaergiilor(sau Aurarilor), Turnul Fringhierilor, Turnul Macelarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Lacatusilor, Turnul Dogarilor, Turnul Fierarilor.
Fiecare din casele viu colorate, din cetatea medievala - are propria sa istorie incarcata de semnificatii.
       Arhitectura ecleziastica
       Biserica din Deal - este una din cele mai valoroase constructii din oras datorita vechimii si incarcaturii istorice. Biserica in stil gotic a fost construita - cu intreruperi - intre 1345 si 1525, a fost partial pictata in exterior si integral in interior dar, din pacate, in 1776 s-a luat decizia distrugerii  picturii. Au fost realizate copii identice pe pergament, dar care ulterior au fost pierdute.

       Biserica Manastirii, dedicate Fecioarei Maria, apartinind Bisericii Dominicane,  a fost construita in secolul al 13-lea , in stil gotic si gazduieste multe obiecte de importanta valoare istorica si artistica cum ar fi  o orga in stil baroc -care este folosita si acum la concerte-, o cristelnita din bronz din sec XV, un altar baroc sculptat si 35 de covoare orientale.
Biserica a cunoscut de-a lungul vremii numeroase refaceri si reparatii ultimele fiind realizate la inceputul sec XIX.
       Alte constructii ecleziastice : Prima Casa Parohiala - astazi putem vedea doar ruinele ei in apropierea Scarii Acoperite( asa cum ne spun si documentele), Biserica Romano Catolica - Sfantul Anton, Biserica Leprosilor (situate  in orasul de jos, pe strada Stefan cel Mare) construita in secolul al 15-lea, Biserica din cartierul Cornesti a fost prima biserca ortodoxa, Catedrala Ortodoxa, situate in orasul de jos, linga riul Tirnava Mare, construita intre 1934 si 1937.
       Arhitectura civila
       Casa Venetiana - imita stilul gotic si venetian, dateaza din secolul al 10-lea si este, astazi, resedinta Forumului German
       Casa Vlad Dracul - se presupune ca este cea mai valoroasa cladire civila din cetate, aici s-a nascut, in anul 1431, Vlad Tepes - cel cunoscut sub denumirea de Dracula.
       Casa cu Cerb - monument istoric catalogat,  denumita asa datorita picturii- de pe coltul cladirii- ce reprezinta un cerb in marime naturala.
       Casa de pe Stanca - construita dupa marele incendiu din 1676, este astazi resedinta unui centru de schimb intercultural.
       Scoala de pe deal - (astazi Liceul Joseph Haltrich) este construita intre 1607-1608, inscriptia de pe frontispiciu dateaza din 1619.
       Scara acoperita - are un acoperis de lemn, 175 de trepte si este   construita in 1656 de primarul acelei vremi pentru a usura deplasarea copiilor catre scoala pe timpul iernii.
       Dracula si Sighisoara

       Vlad Tepes s-a nascut in anul 1431 in fortareata de la Sighisoara, in casa care, astazi, se numeste Casa Vlad Dracul ( situata in imediata vecinatate a Turnului cu Ceas). Tatal sau, Vlad Dracul, era in acea vreme guvernatorul Transilvaniei, functie in care fusese numit de catre imparatul Sigismund. La Sighisoara el intemeiaza o monetarie si bate monede folosind insemnul pecetii sale: dragonul. Tepes a fost nepotul altui mare voievod roman: Mircea cel Batran (1386-1418).
       Vlad Tepes, numit de legende Dracula- atat datorita asprimii pedepselor sale cit si pentru ca el obisnuia sa semneze cu numele tatalui sau:Dracula- a fost domn al Tarii Romanesti timp de sase ani.
       Dracula, personajul din Transilvania, a fost facut renumit de Bram Stoker, regizor la teatrul din Dublin si un avid scormonitor al vampirismului. Personajul principal al romanului Dracula este Contele Szekel, un vampir care traieste in Transilvania , undeva in pasul Birgaului (Tihuta), din Carpati.
Numele de Dracula se afla in legatura cu anumite locuri din Transilvania- si nu numai-:Muntii Birgaului (castelul lui Dracula), Sighisoara medievala - cu cetatea unde a locuit-pentru o perioada - Vlad Tepes, Tirgoviste-capitala in timpul domniei lui Vlad Dracul (cu Palatul Regal si Turnul Chindiei), Castelul Bran, zona de vinatoare a domnitorului Tepes, Bucuresti, Curtea veche, Fagaras, Sibiu, Poienari - punct strategic refacut de Vlad, Snagov, unde se presupune ca ii este mormintul.
       Oricum, toti cei care urmeaza treseele lui Dracula (dar mai ales strainii) se pot bucura de imagini deosebit de frumoase si relativ salbatice, cu locuri in care traditiile inca se mai pastreaza.
 
 
Curs Valutar BNR
2024-07-12
EURO 4.9737 LEI
USD 4.5689LEI
Legaturi utile
Rent a Car Sighisoara
Sighisoara Rent a Car
Pizza Sighisoara
Jaluzele Sighisoara
Sighisoara Romania
Restaurant Pizzerie Venetia
Optica Iris Sighisoara
Romania Explorer
Floraria Ikebana Sighisoara
Sighisoara Turism
Farmacia Rubin Sighisoara
Restaurant Concordia
Despre noi Sighisoara Servicii Camere Tarife Galerie foto Contact Rezervari
Copyright ? 2009 GIA SRL. Toate drepturile rezervate. www.anpc.gov.ro StaHo Design